ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Οι περισσότερες οικογένειες έχουν ένα καθημερινό πρόγραμμα. Άλλες οικογένειες πιο οργανωμένο και απόλυτο, άλλες πιο ελαστικό, άλλες ακόμα και ανύπαρκτο. Το πρόγραμμα είναι σημαντικό σε μια οικογένεια για πολλούς λόγους. Πρώτ’ απ’ όλα ορίζονται όλες οι δραστηριότητες της οικογένειας ώστε να μην υποβιβάζεται ή ματαιώνεται κάποια (και κατ΄ επέκταση και αυτός που θέλει να την πραγματοποιήσει). Το πρόγραμμα όμως είναι σημαντικό κατ αρχήν για τα παιδιά (και στο βάθος αν και δεν το αναγνωρίζουμε και για εμάς) γιατί δίνει στα παιδιά μια σιγουριά. Με το πρόγραμμα το παιδί ξέρει πότε πρέπει να πάει σχολείο, φροντιστήριο, να κοιμηθεί ακόμα και να παίξει. Ξέροντας ότι θα παίζει μπάσκετ με το μπαμπά κάθε Τετάρτη έχει κάτι να περιμένει και δημιουργεί έτσι πιο δυνατές σχέσεις με τα μέλη της οικογένειας. Το παιδί νιώθει ασφάλεια γιατί τίποτα δεν θα το εκπλήξει. Ξέρει τι να περιμένει. Αυτό όμως συμβαίνει και με εμάς. Όταν ξέρουμε τις δραστηριότητες μας μπορούμε να είμαστε πιο συνεπείς και πιο αποτελεσματική και κατ΄ επέκταση και πιο ήρεμοι. Ας δούμε λοιπόν πως μπορούμε να φτιάξουμε ένα δικό μας ιδανικό πρόγραμμα.

Συμβουλές για το πώς θα οργανώσουμε ένα λειτουργικό πρόγραμμα για την οικογένειά μας:

  • Πάρτε ένα χαρτόνι και σχεδιάστε τις μέρες και τις ώρες της εβδομάδες.

  • Χωρίστε την κάθε μέρα σε τόσες στήλες όσα τα άτομα της οικογένειας

  • Σκιαγραφήστε για το κάθε μέλος τις ώρες που δε μπορεί να κάνει κάποια δραστηριότητα π.χ. ώρες ύπνου

  • Το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνετε είναι να βάλετε τις βασικές εργασίες κάθε μέλους(π.χ. δουλειά, φροντιστήρια, εργασίες που αφορούν το σπίτι κ.α.)

  • Μοιράστε τις υποχρεώσεις. Κάθε μέλος της οικογένειας μπορεί να κάνει κάποια δουλειά. Τα παιδιά μας μπορούν να κάνουν δουλειές από πολύ μικρά. Αναθέστε τους εργασίες μέσα στο σπίτι ανάλογα με την ηλικία τους.

  • Μέσα σε κάθε πρόγραμμα πρέπει να υπάρχουν οι εξής κατηγορίες: προσωπική ώρα του καθενός, ώρες όλων των μελών μαζί, ώρα του κάθε γονιού με το κάθε παιδί και κυρίως ώρα του ζευγαριού μόνου του χωρίς τα παιδιά.

  • Δεν έχει σημασία η ποσότητα αλλά η ποιότητα. Μπορεί να βλέπουμε τα παιδιά μας όλη τη μέρα και να μην κάνουμε κάτι ξεχωριστό μαζί τους. Μπορεί όμως να τα βλέπουμε και λίγες ώρες αλλά μέσα στο χρόνο αυτό να έχουμε την προσοχή μας μόνο σ αυτά.

  • Φροντίστε τον χρόνο που ασχολείστε μαζί τους να μην σας αποσπά κάτι άλλο. Μάθετε στα παιδιά να έχουν υπομονή «μόλις τελειώσω το φαγητό θα έρθω να παίξουμε». Τηρήστε την υπόσχεση σας και θα δείτε ότι τα παιδιά θα μάθουν σιγά-σιγά να σέβονται τις δικές σας δραστηριότητες. Όταν κάνετε κάτι παρέα, μην διακόπτετε για να μιλήσετε στο τηλέφωνο ή για να κάνετε κάτι άλλο. Τα παιδιά «βλέπουν και κάνουν» άρα ίσως αντιμετωπίσετε την δική τους έλλειψη συγκέντρωσης κάποια στιγμή.

  • Μην αμελείτε να βγαίνετε οι δυο σας και να κουβεντιάζετε. Αυτό πολλές φορές οι γονείς το ξεχνούν με αποτέλεσμα να απομακρύνονται και «να τραβάει ο καθένας μόνος του κουπί» χωρίς να ξέρει τι συμβαίνει στον άλλο.

  • Βάλτε όρια πρώτα στον εαυτό σας και μετά στα παιδιά σας.

  • Όταν τα παιδιά κοιμούνται μην αναλώνεστε σε δουλειές του σπιτιού. Προσπαθήστε να κάνετε κάτι που θα σας χαλαρώσει. Όταν κάνουμε παιδιά βάζουμε τους εαυτούς μας σε 2ημοίρα. Αλλάξτε το!

  • Εκμεταλλευτείτε την βοήθεια της οικογένειας όχι μόνο για δουλειές αλλά και για διασκέδαση. Προτιμήστε να είστε πιο ευέλικτοι και να κάνετε μια δουλειά μαζί με τα παιδιά σας και να τα αφήσετε στη γιαγιά όταν θα θέλετε να βγείτε οι δυο σας έξω.

  • Κλείστε μία μέρα κάθε εβδομάδα (ή ορίστε εσείς την συχνότητα που σας βολεύει) συγκεκριμένη ώρα ραντεβού για έξω και δεσμεύστε αυτούς που θα κρατήσουν τα παιδιά να είναι μόνιμο.

  • Βγείτε με άλλους γονείς ή καλέστε φίλους στο σπίτι. Και εσείς θα περάσετε καλά και τα παιδιά σας θα παίξουν.

  • Κατεβάστε τα στάνταρ σας και αναπροσαρμόστε το πρόγραμμά σας σε κάθε περίοδο της ζωής σας. Θα πρέπει να σχεδιάζετε το πρόγραμμά σας ανάλογα με τις αλλαγές που θέλετε να φέρετε στη ζωή σας αλλά και τις ηλικιακές αλλαγές του κάθε μέλους.

  • Μην αφήνετε τρίτους να επεμβαίνουν στο πρόγραμμά σας. Δεν υπάρχει λάθος ή σωστό. Το βασικό είναι κάθε μέλος της οικογένειας να είναι ικανοποιημένο από το πρόγραμμα και να είναι ευτυχισμένο.

Να θυμάστε ότι τα παιδιά παίρνουν παράδειγμα από εμάς. Ότι κάνουμε εμείς αντιγράφεται και μαθαίνεται από τα παιδιά μας.